Тваринництво

Як знизити ризик кетозу в корів

Як знизити ризик кетозу в корів

Щоб знизити ризик кетозу після отелення, в передотельний період треба підтримувати споживання корму в пізньому сухостої і не допустити надмірної перегодівлі корів наприкінці лактації та всього сухостійного періоду.

Такі рекомендації дає кандидат ветеринарних наук Микола Прітикін у статті в журналі The Ukrainian Farmer.

Раціон корів, за його словами, слід складати, зважаючи на оцінку вгодованості не вищу (BCS) за 3,5. Корови, які мають вгодованість 4,0 бали або більше, споживатимуть менше корму перед отеленням і будуть схильні до ризику жирової дистрофії печінки та кетозу після отелення.

Проведені дослідження в Університеті Міннесоти показали, що корови з BCS вищим за 3,5 і виробляють більше як 7,5 л молозива, піддаються вищому ризику кетозу. Програми годівлі корів раннього і пізнього сухостою мають бути розроблені таким чином, щоб забезпечити досить високе споживання сухої речовини в період пізнього сухостою, тобто треба зводити до мінімуму падіння споживання сухої речовини протягом останнього тижня тільності, щоб знизити ризик кетозу після отелення.

Ці раціони перед отеленням повинні містити корми з високим умістом клітковини й забезпечувати адекватну, але не надмірну кількість енергії. Зниження споживання на 20% або більше перед отелен ням може призвести до підвищення рівня неетерифікованих жирних кислот (НЕЖК) у крові. Як наслідок, значно збільшується ризик ожиріння печінки та кетозу.

Після отелення вироблення молока суттєво зростає, а корови не можуть споживати достатньо енергії для підтримання продуктивності, що призводить до виникнення негативного енергетичного балансу. У результаті корови мобілізують жирові відкладення, щоб підтримувати енергію для виробництва молока і відновлення після отелення, а це вже вдруге (вперше перед отеленням) підвищує рівень неетерифікованих жирних кислот у крові й різко знижує показник вгодованості (BCS).

Коли НЕЖК перевершують здатність печінки метаболізувати їх, виникає надмірне навантаження кетоновими тілами (частково окисленими жирними кислотами), що зрештою погіршує ситуацію з кетозом.

Нагадаємо, виявлення змін у якості молока може допомогти в ранній діагностиці хвороб корів.