Тваринництво

Супердозинг: про що слід пам’ятати птахівникам

Додавання ферментів у раціони для птиці підвищує ефективність поживних речовин, пом’якшує варіабельність поживного складу компонентів корму. До того ж ферменти допомагають знизити собівартість кінцевої продукції й негативного впливу птахівництва на довкілля внаслідок зменшення потреби збагачення кормів неорганічним фосфором.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Для забезпечення належного рівня фосфору за допомогою фітази в кормових інгредієнтах обов’язково має бути достатній рівень фітатів. Адже з корму неможливо витягти більше, ніж він має.

Сьогодні дуже актуальною темою серед птахівників є супердозування, що допомагає покращити засвоювання корму й водночас здешевити раціон.

Багато досліджень на бройлерах і несучках підтверджують, що жива вага, маса яйця й конверсія корму поліпшуються завдяки супердозингу. Проте важливо розуміти вартість супердозингу. Щоб підвищити продуктивність птиці за застосування даблдозингу чи квадродозингу потрібен додатковий заробіток 2,5 євро на 1 тис. голів, або 2,5 г до маси тіла на одну курку чи 0,0026 одиниці конверсії корму.

І хоча підвищення продуктивності за умов супердозингу не надто витратна та складна процедура, не варто переоцінювати цей метод. Потрібно чітко контролювати склад раціону, кормових інгредієнтів і пам’ятати, що фітаза без фітату нічого не дасть.