Амідна форма азоту на овочах може «вистрілити» в непотрібний момент
Вадим Скидан, директор господарства ТОВ «С-Альфа Грин», кандидат сільськогосподарських наук, є противником використання амідної форми азоту у схемі живлення овочів.
Про це він розповідає у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи».
«Азот у цій формі потребує певного часу, щоб розкластись, і швидкість цього процесу дуже залежить від погодних умов, – пояснює експерт. – А рослини можуть споживати азот тільки у нітратній формі. Якщо ви вносите амідну форму на будь-які овочі, це може зіграти з вами злий жарт – тобто вистрілити не в той момент, коли потрібно».
Також Вадим Скидан розповів, яке азотне живлення ріпчастої цибулі він використовує у своєму господарстві. Азоту слід вносити під оранку не більше 15%, при сівбі – також 15%, у фазі 2-3 листків – ще 10%.
«Рослини ще невеликі, і багато азоту їм у цю стадію не потрібно, адже ще достатньо того, що ви внесли при посіві», – зауважує директор господарства.
З третього листка починається активний ріст вегетативної маси, тому у цю фазу треба внести до 45% азоту (від 3 листків до фази формування цибулини), додає експерт. У самій фазі формування цибулини треба використати останні 15%. Форма внесення азоту – аміачна або нітратна.
Читайте також: Економити на азоті в саду не можна ні у якому разі, – консультант