Лише половина овочесховищ має обладнання для зберігання цибулі
В Україні зі всіх овочесховищ лише половина мають хоча б мінімальне обладнання для зберігання та сушіння таких культур, як цибуля.
Таким спостереженням у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» ділиться Павло Булгаков, міжнародний консультант зі зберігання овочів та фруктів.
«Друга половина сховищ – звичайні ангари, вхід до яких просто відкривають або закривають. Але принцип зберігання для всіх єдиний, – каже експерт. – Втім хочу наголосити: маючи добре обладнане сховище, ви можете збирати недосушену цибулю, а точніше – маєте збирати її такою, особливо, за механічного збирання (якщо ви її пересушили, то слід переходити до ручного збирання, і тоді ви її не дуже «роздягнете»)».
Для ангарів без спеціалізованої вентиляції збирати у недосушеному варіанті взагалі не можна, додає Булгаков. Тому треба використовувати тільки ручне збирання у сухому вигляді, можливо, відразу в сітки і правильно розміщувати у самому ангарі.
«В цілому треба йти в ногу з часом, і переходити до більш складних систем, хоча б мати активну вентиляцію, – резюмує консультант. – Зауважу, бо дехто плутає: активна вентиляція являє собою не просто провітрювання приміщення вентилятором, який стоїть десь вгорі, а продування скрізь всю продукцію».
Читайте також: Мобільна сушарка рятує цибулю в екстреній ситуації