Закарпатські виноградарі зелені операції проводять мегаінтенсивно
Через аномально ранню весну розвиток винограду відбувається дуже стрімко, тому зелені операції з видалення зайвих пагонів на виноградниках «Шато Чизай», що в місті Берегово на Закарпатті, проводять мегаінтенсивно.
Про це повідомляє пресслужба компанії.
«Цвітіння виноградів завершується. І зараз на всіх наших трьох виноградних масивах зелені операції у розпалі, – розповів директор з виноградарства «Шато Чизай» Геннадій Вачиля. – Уже опрацювали сорти Совіньйон, Трамінер рожевий, Мускат Оттонель, Черсегі, Піно Блан, із червоних – Аліберне, Каберне, Піно Нуар.
На черзі – Фурмінт, Блауфранкіш, Мерло й інші.
Це складний сезон. Адже тепло прийшло надзвичайно, майже аномально швидко. Сезон прискорився на 2-3 тижні, залежно від розташування мікрозони.
Тож і праця виноградарів цьогоріч – мегаінтенсивна, щоби встигнути всі роботи провести вчасно на всіх наших 272 гектарах виноградниках. Непросто, але стараємося!».
Пояснюється, що зелені операції – це сезонний процес догляду за виноградними лозами, що, спрощено кажучи, полягає в очищенні штамбу (стовбура виноградного куща) та прибиранні (обламуванні) зайвих пагонів.
Зелені операції мають кілька цілей:
- «очищений» виноград краще зігріватиметься сонцем, значить – гарно зрітиме
- лоза ліпше провітрюватиметься (а це також запобігає хворобам)
- поліпшується живлення потрібних пагонів для відмінного врожаю.
Читайте також: Чеканку винограду неможливо скопіювати з інших регіонів