У травні свинина в роздрібі подорожчала
У травні свинина подорожчала в національних торговельних мережах, як порівняти з попереднім місяцем. При цьому динаміка цін закупівлі й кінцевої реалізації розсинхронізувалася.
Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ).
«Якщо живець свиней у травні був на 4,9% дешевший, ніж у квітні, то охолоджені свинячі напівфабрикати, навпаки, подорожчали на 2,5%», ‒ зазначили в АСУ.
Найпомітніше підвищилися ціни на популярні в сезон пікніків свинячі ошийок і стегно: відповідно на 5,8% та 5,3% до середньої ціни попереднього місяця. Інші частини також подорожчали: корейка, вирізка й грудинка ‒ на 2-2,6%».
«Цінова динаміка на ринку свинини в травні продемонструвала, що залежність роздрібних цін від внутрішніх котирувань на живець свиней забійних кондицій не безпосередня, адже споживчі ціни залежать від низки інших чинників на кожному з етапів виробничо-збутового ланцюга, ‒ підкреслили в АСУ. ‒ Втім, активність покупців впливає на ціну свиногосподарств, що й спостерігали на тлі послаблення торгівлі після Великодня».
На відміну від свинини, курятина в травні дещо подешевшала. Середня ціна на охолоджені курячі напівфабрикати була на 0,7% нижчою, ніж у квітні.
Попри різноспрямовану зміну середніх цін, аналітики АСУ констатують, що наприкінці весни їхня динаміка була більш узгодженою та позитивно впливала на споживання свинини.