Тваринництво

Молоде зерно в кормі може стати причиною некрозу кінчиків вух у свиней

Згодовування свиням молодого зерна доволі часто провокує розвиток некрозу кінчиків вух. У молодому зерні інтенсивно окиснюються вітамінів, особливо вітамін Е.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Наявність у такому зерні фітинової кислоти, яка ще не оформилася в фітатні комплекси, також є причиною клінічного прояву хвороби та незасвоєння організмом цинку. Тому в деяких країнах (до прикладу, в Данії) для профілактики некрозу вух у свиней, коли вводять молоде зерно, у корм додають підвищені дози вітаміну Е.

Мікотоксини теж здатні спричинити некроз вух у свиней. Найчастіше в господарствах із клінічними проявами хвороби виділяли такі мікотоксини, як-от трихотецени: деоксиніваленол (ДОН), зеароленон, а також алкалоїди ріжків.

Для профілактики некрозу кінчиків вух важливо обробляти корм проти мікотоксинів та інших токсичних чинників із застосуванням комплексних препаратів, що сприяють відновленню організму свиней.

Серед інших чинників проявів некрозу вух у свиней ‒ висока щільність розміщення тварин і відсутність вільного доступу до годівниць. У такому разі загострюються ієрархічні відносини, через що тварини постійно перебувають у стані стресу, що сприяє додатковому травматизму.

Непрямий вплив завдають мухи, що докучають свиням. Хоботком вони розлизують рани на вухах і сприяють проникненню збудників інфекції та збільшенню травматизму.

Як повідомлялося, клінічні прояви, що супроводжують некроз вух, мають слабко чи яскраво виражений характер.