Овочі-Ягоди-Сад

У «Жорнищі» хочуть викорчувати сливи, крім одного сорту

У «Жорнищі» хочуть викорчувати сливи, крім одного сорту
Слива Анжеліна

У ПрАТ «Жорнище» на Вінничині вирощування ранніх та середньостиглих сортів слив неприбуткове, тому тут прагнуть позбутися цих насаджень. Але пізній сорт Анжеліна (пізній сорт, отриманий каліфорнійськими селекціонерами схрещенням аличі та китайської сливи) лежить майже до Нового року і продається по 20 грн/кг.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів Богдан Білик, керівник підприємства.

«Ця слива велика, кругла, добре зберігається — може простояти ще після збирання 2–3 місяці, аж до Нового року. Її можна продавати, коли ніяких інших слив на ринку вже немає. Торік ми продавали її по 20 грн/кг, – сказав він про сорт Анжеліна. – А інші сорти, найшвидше, викорчуємо».

Він зазначив, що раніше сливи ранніх та середньостиглих сортів продавалися за тією ж ціною, що і яблука. А тепер їх перевиробництво, закупівельна ціна опускається до 6 грн/кг.

«Загалом сьогодні в Україні може бути цікавою тільки така пізня слива – нею не можна перенаситити внутрішній ринок, адже взимку до маркетів привозять імпортну сливу, наприклад, з Італії, яка коштує 100 грн/кг, а то й дорожче», – зауважив Богдан Білик.

Читайте також: Американський сорт сливи дав дохід господарству