Тваринництво

Ектопаразити активніше уражують сільгосптварин у зимово-весняний період

Ектопаразити спричиняють величезну кількість хвороб і погіршують продуктивність сільгосптварин. Спалахи захворювань реєструють протягом усього року, та найбільше ‒ в зимово-весняний період, коли найсприятливіші умови для розвитку ектопаразитів: підвищення вологості повітря, зменшення інсоляції, скупчене утримання тварин тощо.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Джерелом інвазії є хворі тварини. Молодняк найчастіше заражається від дорослих тварин за спільного утримання: контактно, через предмети догляду, станки, клітки, підстилку. Поширенню захворювання сприяють незадовільні умови утримання: брудні й вологі приміщення.

Так, у свиней із хвороб, спричинених акариформними кліщами, найчастіше виявляють саркоптоз (коросту). Саркоптоз у свиней спричиняють 2 збудники: Sarcoptes suis і S. рarvula родини Sarcoptidae.

Саркоптеси (свербуни) ‒ найменші з усіх коростяних кліщів, які живляться лімфою, епідермісом і запальним ексудатом, паразитують і розмножуються в глибокому епідермальному шарі шкіри.

За тривалого перебігу саркоптозу шкіра втрачає еластичність, потовщується, робиться складчастою, ущільнюється, з’являються тріщини й значні нашарування твердих кірок, вузлики. Від хворих на коросту свиней тхне кислим, вони починають вилизувати себе, труться об стіни, загорожі, годівниці.

За саркоптозу, залежно від виду збудника, на перших стадіях уражуються різні частини тіла тварини. У поросят частіше паразитує S. suis, який уражує всю шкіру. В свиноматок і кнурів ‒ S. Рarvula, ураження локалізуються на внутрішній поверхні вух, стегнах, нижній стінці живота.

Як повідомлялося, отримати стабільний контроль над ектопаразитами ВРХ реально.

Довідка

Ектопаразити — комахи, які живуть на тілі сільгосптварин, харчуються кров’ю, шкірним салом і відмерлими часточками шкіри.