Пропозиція груші збільшилася, але збут за нею не встигає
Активне розширення площ під грушею в Україні у попередні роки почало давати плоди у переносному та прямому сенсі.
Таку тезу озвучує в ринковому огляді журналу «Садівництво по-українськи» Євген Кузін, аналітик EastFruit та міжнародний консультант ФАО.
«Пропозиція української продукції суттєво збільшилася порівняно з минулим роком, а ціни знизилися на фоні відсутності великого ринку збуту всередині країни та невідповідність вирощеної груші вимогам до експортування», – каже експерт.
За даними EastFruit, загальний вал місцевої груші продається на гуртових ринках по 55-60 грн/кг, і лише окремі виробники з фруктами мережевої якості можуть розраховувати на ціни до 80-90 грн/кг.
Нагадуємо, що в цьому сезоні Україна експортувала, за попередніми даними, понад 37 тис. тонн яблук. Це практично стільки ж, скільки в середньому Україна експортувала за попередні п’ять повних сезонів.
Читайте також: У Європі може бути попит на українські груші