Агрономія

Які культури в сівозміні обмежують розвиток бурякової нематоди

Які культури в сівозміні обмежують розвиток бурякової нематоди
Мікрофотографії личинок і цист нематоди

Аби запобігти поширенню бурякової нематоди в посівах цукрових буряків, важливо мати в сівозмінах культури, які негативно впливають на розвиток нематод, а саме – жито, кукурудза, льон, цибуля, а також рослини-пастки, що пришвидшують вихід личинок, які ушкоджують кореневу систему цих рослин, проте обмежені в живленні, що зумовлює відмирання личинок жіночої статі.

Про це пише кандидат сільськогосподарських наук, агроном-аналітик ПП «Західний Буг» Дмитро Кисельов у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer.

За його словами, у регіонах України, які достатньою мірою забезпечені вологою, можна вирощувати як проміжну культуру (сидерат) білу гірчицю та олійну редьку, чим досягається істотне зниження популяції нематоди в ґрунті.

Проте в зонах нестійкого зволоження досягнути очікуваного результату проблемно через низьку дезінфекцію через повільне наростання біомаси.

Окремим напрямом зменшення втрат від бурякової нематоди є вирощування гібридів, стійких до бурякової нематоди, проте це є більше сигналом, що в найближчому майбутньому ця проблема буде прогресувати.

Для менеджменту ризиків вирощування цукрового буряку, особливо в короткоротаційних сівозмінах, де чисельність цього шкідника прогресує з року в рік, потрібно проводити лабораторні дослідження ґрунту на наявність нематоди.

«Нематодостійкі гібриди доцільно вирощувати за кількості 500 яєць / 100 г ґрунту. Кожного року наша лабораторія аналізує понад 5000 зразків ґрунту на наявність нематод. Ці дані ми та наші клієнти використовуємо для менеджменту ризиків втрати врожайності та правильного вибору гібридного складу на наступний рік», – зазначає Дмитро Кисельов.

Нагадаємо, втрати врожаю цукрових буряків через нематоду можуть сягати 30-70%.