Агрономи перетворилися на «психологів», вирощуючи баклажан
Антистресанти на овочах відкритого грунту важливо застосовувати не раніше та не пізніше періоду адаптації, коли рослина сама продукує амінокислоти і може їх у повній мірі засвоїти.
Про це в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповідає Марія Кисляченко, агроном компанії «Аграна Фрут Лука»
Адаптація – це один з трьох періодів стресу рослини, який починається з тривоги і закінчується виснаженням, пояснює вона. Період адаптації настає через 2-3 дні після стресових умов.
«За період реалізації проекту з вирощування баклажанів та солодких перців ми з садівників перетворилися на «психологів», – розповідає агроном, – які по стану листочка можуть визначити, що відбувається з рослиною – що їй не подобається, чого не вистачає та який її потенціал плодоношення».
Для господарства це перший досвід вирощування овочів – і вони, з’ясували початківці, дуже багато стресують.
«Їм майже нічого не подобається: води то мало, то забагато, занадто холодно або занадто спекотно, – розповідає Кисляченко. – Ми переконалися: баклажан та перець – дуже примхливі рослини, тому використовували антистресанти. Але це треба робити правильно».
Читайте також: Альтернарія та колорадський жук зашкодили овочевому проєкту