Біологічна здатність озимих пригнічувати бур’яни в рази вища, ніж у кукурудзи та соняшнику
Біологічна здатність озимих за доброго розвитку пригнічувати бур’яни в 10 разів вища, ніж кукурудзи, і втричі вища, ніж соняшнику, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Головним чинником, що визначає конкурентні взаємини в агроценозах, є освітленість. Різке її зниження в добре розвинутих посівах озимих має особливо сильний інгібаційний вплив на ріст і розвиток бур’янів. Тут вони мають меншу площу листкової поверхні, товщину стебла і характеризуються різким зниженням загальної маси рослин.
Забур’яненість посівів озимої пшениці як по чорному, так і по ранньому парах у наших дослідах (табл.) мало залежала від способів обробітку ґрунту.
Як за кількістю (0,8–2,3 рослин на 1 м²), так і масою (0,2–0,8 г/м²) забур’яненість не перевищувала економічного порогу шкідливості, що становить для озимих, відповідно, 5,7 шт./м² і 3,4 г/м².
За дефіциту вологи у верхньому шарі ґрунту в період парування насіння бур’янів проростає погано, що може призводити до відносного збільшення засміченості посівів пшениці, особливо в початковий період вегетації, коли проєктне покриття поверхні ґрунту рослинами не перевищує 50%.
Нагадаємо, порівняли ефективність гербіцидного й механічного способів боротьби з бур’янами.