«Довге» обрізування персика збільшувало врожайність та погіршувало якість
Ольга Алексєєва, кандидатка сільськогосподарських наук, співробітниця Таврійського державного агротехнологічний університету дослідила «довге» обрізування персика. Цей спосіб збільшував урожайність на чверть потребував менше часу. Проте якість плодів погіршувалася.
Про це науковиця написала в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи».
«Добрі результати отримано за «довгого» обрізування, коли на плодоношення лишали змішані гілки на відстані 30−35 см одна від одної — їх не вкорочували, решту ж гілок вирізували на кільце. На дереві лишалося загалом 1200−1500 генеративних бруньок, і під час диференційованого обрізування. Урожай перевищував контрольний варіант на 20−26%, а час, витрачений на обрізування одного дерева, був меншим на 12−20%. Утім, в обрізаному в такий спосіб саду річні прирости зменшувалися, а якість плодів дещо погіршувалася. Тому там раз на 2−3 роки потрібне омолоджувальне обрізування», – зазначила дослідниця.
Читайте також: Учена порадила, що робити з персиком з сильним приростом нагорі