Кісточки органічного персика йдуть у їжу та косметологію
За органiчного та iнтегрованого землеробства персик Хасанський є особливо цiнним для вирощування плодiв на переробку.
Про це йдеться у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».
«На вiдмiну вiд бiльшостi культурних сортiв персикiв він може рости абсолютно без використання отрутохiмiкатiв, тим самим зменшуючи витрати на їхню покупку. Це дає можливiсть вирощувати здорову та корисну продукцiю», – розповів Артем Семенченко, садiвник-аматор з Харкiвської області, який займається адаптуванням цього виду персика в Україні.
Для переробки також важливо, що плоди цього персика мають дуже маленьку кiсточку. У сирому виглядi вона має масу 1,2-2,5 г, або 2-3% вiд маси плода. В 1 кг плодів міститься від 400 до 800 кiсточок, в залежності від розмiрів плодів. Також кiсточка дуже добре вiдокремлюється вiд м’якотi, що спрощує переробку плодiв та збирання посадкового матерiалу.
Ядра кiсточок завдяки корисним та цiлющим властивостям можна застосовувати в медицинi, косметологiї i вживати в їжу. Кріім того, з кісточок саджають нові персикові сади та вирощують морозостійки пiдщепи.
«У майбутньому кiсточка персика Хасанського клон Железова замiнить кiсточки Маньчжурського персика, оскiльки безперечно має багато переваг перед ним i перед iншими подвiйними сортами персикiв», – впевнений Семенченко.
Читайте також: В Україні з’явився клон персика для виробництва косметики