Експертка назвала три причини подорожчання картоплі
Зменшення площ під картоплею, та низька її якість, зменшення урожаю овоча в Європі стали основними факторами значного подорожчання картоплі.
Про це йдеться у повідомленні пресслужби найбільшого гуртового сільськогосподарського ринку Заходу України – «Шувар», що у Львові.
«На початку 2024 року український ринок картоплі зіткнувся з безпрецедентним
зростанням цін. В останній місяць зими, ціни на картоплю досягли вражаючої позначки в 18-23 гривні за кілограм, що в чотири рази перевищує цінові показники минулого року, зазначила Тетяна Попович, керівниця відділу маркетингу ринку «Шувар».
Вона зауважила, що причини стрибка цін множинні і включають в себе такі аспекти, як:
– складнощі з вирощуванням картоплі через непередбачувані погодні умови, які спонукали фермерів переглянути свої аграрні пріоритети на користь інших овочів;
– зменшення врожаю в Європі;
– якість продукції, що не відповідає вимогам тривалого зберігання.
Аналітики «Шувару» прогнозують, що вартість картоплі продовжить зростати протягом весни, оскільки імпортована продукція, яка надходитиме на ринок, не буде мати низької ціни.
Читайте також: Дослідниця спрогнозувала ціни на овочі