Як перейти на органічне землеробство, – досвід
В агропромхолдингу «Астарта-Київ» поділилися досвідом переходу на органічне землеробство.
Директор підприємства з органічного виробництва «Астарти» Олександр Хоменко радить починати з процедури оформлення відповідних документів – сертифікатів, які підтверджують, що ви вирощуєте екологічно чистий продукт.
Про це повідомили в компанії.
«Я б порадив визначитися з інспекційним органом, який буде надавати вам право вирощувати органіку. Найвідоміша сертифікаційна інспекція в Україні – «Органік Стандарт». А ще будьте готові до того, що інспекції з перевіркою будуть навідуватись кожного року. Чим більше органічних сертифікатів ви маєте, тим більше країн для експорту перед вами буде відкрито. Наше підприємство має 4 сертифікати: сертифікат Європейського Союзу UA-BIO-108, швейцарський сертифікат BIOSUISSE ORGANIC, сертифікат Європейської сої UA-ES-01, сертифікат згідно з вимогами законодавства України UA-01, як виробник органічної сої. Також пройшли успішно сертифікацію щодо вимог стандарту з органічного виробництва Канади для отримання сертифікату COR», – зазначив Олександр Хоменко.
Після того, як закінчилась інспекція, починається відлік трьох років. Це перехідний час очищення землі. У цей період відбувається звичайний обробіток землі без мінеральних добрив та засобів захисту рослин. Зазвичай, використовується тільки боронування та культивація.
«Щодо вибору сільгоспкультур, у цьому питанні в гру вступають комерційні пропозиції. Варто звернути увагу на ті культури, які мають попит на ринку. Наприклад, ми робимо ставку на гірчицю. А взагалі вирощємо гірчицю, льон, соняшник, ріпак, просо та сою», – зазначив Олександр Хоменко.
Він також наголосив, що перевагами органічного землеробства є збереження природного середовища в процесі виробництва, покращення структур ґрунту. А це сприяє підвищенню його родючості.
Нагадаємо, «Астарта» торік збільшила виробництво кормів.