До 2035 року виробництво і споживання свинини в ЄС падатиме
Суворіші екологічні норми, скорочення експортних можливостей, африканська чума свиней (АЧС), а також громадська критика призведуть до скорочення виробництва свинини в Європейському Союзі.
Про це йдеться у Прогнозі розвитку сільського господарства ЄС на 2023-35 роки, пише Agroportal.
Прогнозується, що виробництво свинини в ЄС знизиться на 0,9% (майже 2 млн тонн) на рік до 2035 року, як порівняти з 2021-2023 роками.
Водночас очікується, що споживання свинини на душу населення в ЄС до 2035 року знижуватиметься на 0,7% на рік – до 29,7 кг (-7% проти рівнів, зафіксованих у 2021-2023 роках).
«Виробничі потужності в Китаї, Філіппінах і В’єтнамі відновляться раніше, ніж очікувалося, що призведе до зниження попиту на імпорт, незважаючи на очікуване продовження спалахів АЧС. Натомість може зрости попит на імпортну свинину в США, Австралії, країнах Африки на південь від Сахари, деяких інших регіонах Азії та сусідніх європейських країнах», – прогнозують фахівці.
Найближчим десятиріччям Велика Британія може стати найбільшим експортним напрямком для свинини з ЄС.
Сукупний ефект цих подій означає, що експорт знизиться найближчими роками, а потім стабілізується на дещо нижчому рівні до 2035 року: -620 тис. тонн у період з 2021-2023 роки по 2035 рік.
Як повідомлялося, за 11 місяців 2023 року до України завезли в 3,7 раза менше імпортної свинини.