Овочі-Ягоди-Сад

Геотермальні теплиці в Туреччині можуть зробити революцію

Геотермальні теплиці в Туреччині можуть зробити революцію

Туреччина займає провідне місце в Європі за геотермальними ресурсами, маючи понад 1,5 тис. природних геотермальних джерел. Завдяки цьому можна отримувати продукцію високої якості, економлячи на логістиці з півдня країни.

Про це повідомляє Daily Sabah.

Алі Кіндап, голова Асоціації геотермальної енергії (JED), підкреслив величезний потенціал геотермальної енергії для революції в сільському господарстві Туреччини. Цей ресурс доступний у кожній провінції країни.

«Ми можемо вирощувати томати в Агрі, банани в Вані та полуницю в Ерзурумі. Ми навіть можемо створити нові всесвітньо визнані бренди, такі як Anamur banana», –  пояснив Кіндап.

Туреччина вже продемонструвала значний успіх у геотермальному сільському господарстві. Наприклад, томати, вирощені в геотермальних теплицях у високогірному районі Діядін в Агри – при температурах до мінус 350С градусів – користуються високим попитом завдяки своїй вищій якості, перевершуючи томати, вироблені в південному місті Анталія.

Крім того, геотермальне сільське господарство пропонує потенціал для значної економії витрат на транспортування. Вирощуючи фрукти та овочі в різних провінціях, немає необхідності транспортувати продукти на великі відстані. Це може допомогти знизити ціни на продукти харчування та позиціонувати Туреччину як одну з провідних країн-експортерів у цьому секторі.

Наразі в Туреччині діють 5,3 тис. акрів геотермальних теплиць, але Кіндап вважає, що країна може розширити цю потужність до 100 тис. акрів протягом 10 років.

Читайте також: Турецький землетрус відбився на цінах тепличних овочів в Україні