Фундуки Ferrero відмінно ростуть під Києвом
Фахівці агрохолдингу «Галс Агро», який збирає у цьому році перший товарний урожай фундуку на експорт, проаналізували як поводять себе у Київській області найактуальніші італійські сорти горіху набору Ferrero. Загалом вони показали себе добре.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів головний агроном фундукового саду холдингу Евген Лайтер.
Tonda Di Giffoni – гарно адаптований до українських умов сорт, констатує він, показав себе відмінно.
«Де не посадиш – там росте, – сказав Лайтер. – Сила росту – середня порівняно з іншими сортами, але пропорційна. Тобто сорт сильно не переростає і одночасно закладає плодову бруньку. Особливість в тому, що у нього наростання урожайності відбувається після 4-6 року життя, тобто на 4-5-й роки він буде слабший за інші сорти. Урожайність сорту має сягати 3-3,5 т/га».
Tonda Gentile delle Langhe виділяється високими смаковими показниками та високою ціною. За продуктивністю поступається майже всім сортам: його планова урожайність – 2,5-2,8 т/га, а на нашій площі з інтенсивною посадкою – 3-3,2 т/га.
Nocchione в Італії вважається «селянським», росте та зав’язує дуже добре. Мінус – невеликий вихід ядра, 40-42%. Росте відмінно, з хворобами проблем особливих немає. Закладає плоди дуже добре після третього року культивації.
«На плодовій гілці можуть від верху до низу бути самі горіхи, перевантаження не боїться, хоча воно трохи зупиняє його ріст. Сорт прагне більше до кущової форми», – розповів агроном.
Читайте також: Фундук італійських сортів експортується по 3 євро/кг