Овочі-Ягоди-Сад

Відкриття нового гену томатів зможе здешевити салатні сорти

Відкриття нового гену томатів зможе здешевити салатні сорти

Відкриття гена «міцності» може знизити ціну на томати, призначені для споживання у свіжому вигляді. Нові сорти міцних, але смачних салатних томатів можуть збиратися комбайнами, що знизить їх собівартість.

Про це пише Science з посиланням на дослідження вчених Китайської академії наук, що було оприлюднене в Nature Plants.

Розповідається, що Чуанью Лі, генетик рослин із Шаньдунського сільськогосподарського університету та його колеги вирішили ідентифікувати ген, який надає технічним томатам сливоподібного типу Рома міцну яйцеподібну форму. Його приблизне місцезнаходження вже було відомо, але сам ген виявився невловимим. Команда Лі схрестила два сорти томатів і посадила понад 14 тис. насінин, щоб знайти потомство правильної форми, щоб допомогти їм точно визначити ген. Подальші експерименти показали, що ген, відомий як Solyc08g061910, контролює сотні інших генів, залучених до росту клітин плоду, що розвивається.

Дослідники виявили, що звичайна версія Solyc08g061910, яка міститься майже у всіх диких і культивованих томатах, жорстко регулює ріст клітин. Це означає, що зав’язь квітки росте однаково в усіх напрямках, утворюючи круглий плід. Але мутація, яка відбувається в томатах Рома, дозволяє клітинам рости швидше в одному напрямку — з кінця до кінця – тому плід стає яйцеподібним.

Потім Лі та його колеги нокаутували Solyc08g061910 за допомогою методу редагування генів CRISPR у круглому сорті помідорів, відомому як TB0249. Цей трюк повторив мутацію, виявлену в помідорах Roma. Коли піддослідні рослини дозріли і зацвіли, у них були подовжені плоди, як у Рома. В іншому тесті команда отримала той самий результат з іншим салатним сортом Ailsa Craig, який колись широко вирощувався в комерційних цілях і легко модифікується за допомогою редагування генів.

Щоб підтвердити міцність плодів, дослідники розчавили майже 150 помідорів у лабораторному пресі, щоб виміряти їх точку руйнування, як у краш-тесті для транспорту. 

«Сік виривається, як бомба, що вибухає», — каже Лі. 

Вилучення гена не змінило смак ні TB0249, ні Ailsa Craig.

Потрібні подальші дослідження, перш ніж такі томати зможуть потрапити на ринок. Фермери потребують не тільки твердих плодів, які збирають машиною; томати також повинні дозріти всі відразу. Салатні сорти, навпаки, зберігають плодоношення протягом усього літа. 

Крім того, каже Лі, дослідники захочуть додати мутацію в ген під назвою jointless, щоб запобігти пошкодженню під час транспортування.

Також можуть підредагувати форму та розміри плодів.

Читайте також: Італійці випробовують два нових сорти томатів для переробки