Овочі-Ягоди-Сад

Одеський фермер переходить з технічного на столовий виноград

Одеський фермер переходить з технічного на столовий виноград

Господарство «Арсі Агро» (Одеська область) зменшило площі під технічним виноградом, замістивши його столовим.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів співвласник компанії Олександр Терзі.

Господарство планово здійснює цей процес протягом кількох років. Якщо у 2021 році пропорція технічного та столового винограду у них була 50% на 50%, то зараз вже 60% на 40% у бік столового.

«Ми йдемо відповідно до того, що диктує ринок, – каже Терзі. – Цього року ситуація із виноробством ще більше погіршилася: продажі стоять, на що є об’єктивні причини».

Технічним насадженням «Арсі Агро», які вони культивують з нульових, лишилося лише кілька років вегетації, каже фермер.

«Поки що є сенс їх обробляти – ну а скільки вони ще проживуть, стільки і проживуть. Ринок технічного винограду в порівнянні зі столовим просто у жахливому становищі через проблеми з реалізацією вина та виноматеріалів. Галузь продовжує стагнувати, починаючи з 2007 року», – розповідає Терзі.

В останні роки масштаби розкорчування насаджень технічного винограду і так були великі, а війна просто добила їх. Досі «Арсі Агро» було простіше, ніж решті виробників: вони вже кілька років реалізують технічні сорти з торгової марки Bolgrad.

«У сусідів із меншими обсягами та у менших фермерів ситуація взагалі скрутна: на деяких плантаціях технічного винограду цьогорічний урожай може залишитися на полі, – каже фермер. – Тому ми продовжуватимемо процес розкорчування технічних сортів і по можливості підсаджувати столові».

Читайте також: Українські виноградарі придбали комбайни