Агрономія

Як уміст цукрів в озимині корелюється зі строками сівби, – дослідження

Як уміст цукрів в озимині корелюється зі строками сівби, – дослідження

Осінній період вегетації є підготовчим етапом до перезимівлі озимих культур, а також умовою формування рівня зимо- та морозостійкості рослин. У цьому аспекті до зими їхні рослини мають нагромадити достатню кількість біологічних антифризів – цукрів, що убезпечують клітини рослин від загибелі взимку внаслідок утворення в них руйнівних кристалів льоду, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Як показали дослідження, уміст цукру в рослинах озимих культур залежно від строку сівби коливався в межах від 5,6 до 8,7%. Найбільшу його кількість містили рослини за сівби 10 вересня, найнижчу – 10 жовтня.

Відповідно, вищий рівень морозостійкості формувався в рослин першого строку сівби. Встановлено також, що між умістом цукру в рослинах і сумою ефективних температур існує тісний прямий зв’язок (r = 0,96).

За умов, що сприяють інтенсивному фотосинтезу рослин, відбувається нагромадження в клітинах цукрів, необхідних для ефективної їх перезимівлі. Нашими дослідженнями встановлено, що на момент припинення вегетації восени озимих зернових культур вага 100 рослин за сівби 10 вересня була в межах 333,8–785,5 г.

За сівби через десятиденний інтервал вага рослин знижувалася в пшениці в 4,1, 6,6 та 9,6 раза, у жита – 2,9, 5,3 та 9,2, у тритикале – 2,3, 4,4 та 8,4, у ячменю – 4,1, 8,7 та 15,1 раза, досягаючи мінімуму за сівби 10 жовтня.

Раніше повідомлялося, як температурний режим осіннього періоду впливає на продуктивність озимих та як підготувати озимий ріпак до зимівлі.