Агрономія

Як «Волинь-Зерно-Продукт» формує структуру посівних площ

розташування насінницьких посівів

ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт» вирощує озимі ріпак, пшеницю та ячмінь, на які в структурі посівних площ припадає близько 35%, а також кукурудзу, сою та цукрові буряки. Сівозміна тут – невіддільний інструмент продуктивності. Тож цінові гойдалки – не основний чинник формування структури посівів.

Про це розповів головний агроном компанії Сергій Балачук в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

Набагато важливіше, за його словами, – правильна їх послідовність і співвідношення, баланс між економічною й агрономічною складовою, що дає результат у комплексі.

Зокрема, за останній рік суттєво зросла собівартість виробництва озимої пшениці, тоді як ціна на неї дуже низька. Не тішать і ріпакові перспективи, адже торік багато господарств збільшили площі під цією культурою (зокрема, у «Волинь-Зерно-Продукт» ріпаку посіяли на 5% більше, ніж роком раніше), тож і ціна на нього просіла. Та попри це в компанії все ж планують сіяти озимий клин під урожай-2024 із повним дотриманням технології і з незначним скороченням площ, адже це важливі складові сівозміни.

На сьогодні, за словами Сергія Балачука, найбільш рентабельною для компанії культурою є цукровий буряк. Під нього цьогоріч відвели 2,5 тис. гектарів, а наступного року планують засіяти ним 3,5 тис. гектарів. А ось площі посівів кукурудзи дещо скоротили на користь сої. Хоча і по сої, і по кукурудзі за поточними підрахунками цьогоріч очікують вийти «в плюс».

Раніше повідомлялося, як у «Волинь-Зерно-Продукт» обирають сорти та гібриди для різних агрокліматичних зон.