Як ефективно і без втрат збирати озимий ячмінь, – «ДСВ-Україна»
Поки озима пшениця ще вловлює останні грозові дощі для формування кращої маси тисячі насінин, озимий ячмінь на півдні вже сформував увесь свій потенціал і аграрії почали збирати цю культуру.
Декілька порад щодо збирання ячменю дав регіональний менеджер компанії ТОВ «ДСВ-Україна» Олександр Лавренко.
Так, збирання слід починати, коли 80-85% зерен досягає воскової і повної стиглості, при вологості зерна не більше 16-18%. Візуальні ознаки для початку обмолоту такі: ламкість колосу ще незначна, остюки достигли але ламаються тільки при обмолоті.
Перед збиранням слід оцінити стан поля та сортові особливості ячменю. Сорти, які схильні до вилягання і мають підвищений ризик ламкості колосу, але при цьому мають гарний фітосанітарний вигляд, потрібно збирати в першу чергу. Поля зі зрідженими, забур’яненими і пошкоджені морозами посівами, які мають значну кількість підгонів, будуть додатково потребувати десикації і збиратися в другу чергу.
«Звертаємо вашу увагу, що через недотримання належних вимог втрати зерна можуть сягати значних розмірів. Наприклад, якщо в полі на 1 м² залишається 8-10 колосків, то на 1 га втрати становлять 150-200 кг/га. Неправильні налаштування вузлів комбайна та наявність щілин додають в середньому ще 150 кг/га. Таким чином, загальні втрати можуть сягати 300-350 кг/га», – зазначив Олександр Лавренко.