Овочі-Ягоди-Сад

Заморожені в сиропі фрукти краще зберігаються

Заморожені в сиропі фрукти краще зберігаються

В Інституті помології ім. Левка Симиренка розроблено технологію заморожування кісточкових плодів у цукровому сиропі. Незважаючи на трудомісткість, заморожування в сиропах має низку переваг порівняно із заморожуванням розсипом. Заморожені в рідкому середовищі плоди не темніють за розморожування, краще зберігають консистенцію, а цукровий сироп покращує їх смак. Заготовлені таким способом плоди менш чутливі до температурного режиму під час виробництва і реалізації продукції. 

Про це в статті журналі «Садівництво по-українськи» пише Євген Постоленко, кандидат сільськогосподарських наук, співробітник Інституту помології імені Левка Симиренка НААН України.

Для заморожування у сиропах придатні не всі сорти кісточкових порід. Плоди сливи заморожують у сиропі цілими або половинками, після видалення кісточки. Заморожена продукція добре зберігається тривалий час навіть за короткого порушення режиму зберігання. 

Кращі сорти сливи для заморожування в сиропах — Анна Шпет, Ренклод фіолетовий, Кірке, Ренклод Альтана, Угорка домашня, Угорка Італійська, Угорка кислувата, Президент. 

Заморожені у сиропі плоди абрикоси зберігаються в холодильниках до шести місяців, за більш тривалого зберігання посилюється діяльність мікроорганізмів, що призводить до псування продукції. Великі плоди заморожують половинками, дрібні — цілими, після видалення кісточки. Найбільш придатними сортами для заморожування в сиропах є Поліський великоплідний, Краснощокий, Мелітопольський пізній, Ювілейне Навої, Іскра, Консервний пізній, Кримський Амур, Костинський, Стрепет, Ювілейний. 

Плоди аличі малопридатні для заморожування в сиропах, оскільки у більшості сортів кісточка погано відділяється від плоду. 

Плоди персика є відмінною сировиною для заморожування в сиропі. Найбільш придатними є сорти Дружба народів, Златогор, Знамя, Лауреат та Остряковський білий.

У черешні для заморожування у сиропі придатними є плоди сортів Генеральська, Крупноплідна, Степний рекорд, Хеброс та Трудівниця степу. 

Заморожені у сиропі плоди вишні добре зберігаються навіть за незначного порушення температурного режиму. Найбільше підходять сорти Ефективна, Ерді Ботермо, Чорнокорка, Панди та Уйфехертоі Фюртош. Кращі сорти кизилу для заморожування в сиропі — Олена, Елегантний, Михайлівський, Елегантний, Лук’янівський, Євгенія, Видубецький, Радість, Володимирівський.

Читайте також: Українські виробники замороженої малини добре заробили торік