Для зниження собівартості виробництва молока треба задіяти ресурси ферми
Для зниження собівартості виробництва молока необхідно знайти ресурси свого господарства і використати їх.
Про це у своїй колонці на Аgrotimes пише Богдан Баб’яр, директор департаменту молочного скотарства «Аграрної компанії 2004».
«До прикладу, на фермі є технологічна карта, якісний корм, але там вчасно не помітили, що не працює поїлка. І кошти на дорогий раціон та інгредієнти не відпрацювали наповну через те, що корова не спожила достатню кількість води, знизила рівень продуктивності», – зазначає він.
У скотарстві ще чимало невідкритих джерел прибутковості. Так, у 2022 році «Аграрна компанія 2004» започаткувала компостування гною ВРХ.
«Цей проєкт поповнив бюджет компанії додатковими 8,5%», – зауважує Богдан Баб’яр.
Молочній фермі також треба постійно моніторити ринок.
«У ситуації торішнього літа, коли шрот в Україні можна було придбати за 1,5-3 тис. грн, не потрібно було альтернативних білків, бо пропозиція була дешевою. Зокрема, ми закупили шрот на пів року, і таким чином змогли знизити собівартість», – пояснює Богдан Баб’яр.
В «Аграрній компанії 2004» між структурами діють ринкові відносини.
«Попередньо складаємо прайс, визначаємо періоди виконання робіт, – зазначає він. – Так, інженерна служба надає нам транспортні послуги, послуги технічного обслуговування, ремонту техніки за ринковими цінами. Звичайно, це впливає на собівартість, і деякі послуги дешевше замовляти на аутсорсингу».