Горіхи фундука усушуються на третину
Очищені горіхи фундука калібрують і досушують до вологості, не вищої за 12%. При цьому продукція всихає на третину.
Про це йдеться у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».
Зазначається, що пожовтіння та побуріння плюски та обсипання горіхів у серпні-вересні — явна ознака стиглості ліщини.
«Струшені стиглі горіхи під кущами слід підібрати або зібрати безпосередньо з куща разом з плюсками та скласти у купи заввишки 15–50 см. Їх треба регулярно перегортати та підсушувати протягом 10–15 діб. Потім горіхи звільняють від плюсок. У промислових садах плюски вилучають за допомогою спеціальних машин. Садівники-аматори обмолочують плоди ціпками або вручну.», – йдеться у статті.
Очищені горіхи калібрують і досушують до вологості, не вищої за 12%.
«Цього можна досягти впродовж двотижневого підсушування за кімнатної температури розстелених тонким шаром горіхів. Усушка свіжозібраних горіхів становить близько третини маси», — розповів Володимир Меженський, доктор наук з Національного університету біоресурсів і природокористування України.
Підсумовується, що урожай горіхів із дикорослого куща сягає 1–3 кг, в культурі — 5–10 (16) кг. Доросле дерево ліщини горіхової може дати до 30 кг горіхів. Вихід горіхової олії становить приблизно 0,1–1 т/га
Читайте також: Фундук та волоський горіх найчастіше висаджують у рамках грантової програми