Тваринництво

Як у свинарнику оцінити швидкість руху повітря через припливні клапани

За мінімальної вентиляції вентилятори в свинарському приміщенні працюють в умовах розрідженого повітря – 12 Па. З тим повітря з припливних клапанів має рухатися зі швидкістю 4 м/с. Якщо розрідженість повітря падає (клапани відчиняються надто широко чи їх забагато), швидкість руху повітря теж знижується, і в результаті холодне повітря рухається не належною траєкторією, а одразу «падає» на тварин.

На ділянці опоросу це спричиняє охолодження поросят, а на ділянці дорощування – появу мокрої підлоги та бруду, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Для прикладу візьмемо кімнату для опоросу на 24 станки. Рекомендований обсяг вентиляції на одну свиноматку з приплодом – 34-42 м³/год. За обсягу повітря 42 м³/год × 24 станки отримуємо 1008 м³/год на кімнату. Щоб повітря з припливних клапанів рухалося зі швидкістю 4 м/с, загальна площа відкриття клапанів має бути близько 0,07 м² (1008 м³/год ÷ 14400 м/год (еквівалент 4 м/с). 0,07 м² – це трохи більше за аркуш А4. У цю площу входять не лише отвори припливних клапанів, а й будь-які інші отвори в кімнаті: щілини в стінах, під дверима, погана герметичність.

Інший приклад – приміщення для дорощування на 1200 голів. За рекомендованого мінімального обсягу повітря 3,4 м³/год на голову, або 4078 м³/год на приміщення, загальна сума розміру отворів для вхідного повітря має бути 0,28 м². Це небагато, враховуючи, що через один вентилятор із відкритими жалюзі повітря може просочуватися в обсязі від 0,11 до 0,28 м³/год.

Фахівці з вентиляції рекомендують закривати деякі клапани під час мінімальної вентиляції. Якщо закрити 50% клапанів, повітря входить через відкриті клапани, надходить у приміщення з належної траєкторії та змішується з теплим повітрям, перш ніж опуститися до рівня тварин.

Належну швидкість руху повітря через припливні клапани можна оцінити без вимірювальних приладів. Наприклад, якщо людина зростом 1,7 м стоїть у приміщенні з навісною стелею близько 2,3 м на відстані 4,5 м від стельового припливного клапана, вона відчує «подих» повітря на обличчі. Такий подув повітря має відчуватися однаково від усіх робочих припливних клапанів.

Нагадаємо, мікроклімат у свинарських приміщеннях формують вентиляція й теплоізоляція.