Тваринництво

Бездіяльність щодо поширення вірусу грипу птиці H9 може призвести до значних збитків

Бездіяльність щодо поширення вірусу грипу птиці H9 може призвести до значних збитків

Контроль розповсюдження вірусу грипу птиці Н9 потребує обговорення й консолідації між державною службою ветеринарної медицини, асоціаціями, експертами ЄС і птахофабриками. Випадки H9 не підлягають повідомленню, експорт не блокується та не потребує зазначення вакцинації проти H9 тощо.

На цьому наголосив генеральний директор компанії «Сева Санте Анімаль Україна» Андрій Оробчук на Всеукраїнському практичному форумі Poultry Farming. Бройлер/Несучка».

«Ми тестуємо вірус Н9 на птиці різних груп ще з кінця 2021 року, і зазначаємо його циркуляцію в Україні», – зазначив він.

Андрій Оробчук вважає, що необхідно забезпечити моніторинг для контролю епізоотичної ситуації, розглянути питання щодо реєстрації вакцин проти H9 в Україні, забезпечити вакцинацію птиці з подальшим моніторингом для зменшення збитків від падежу, зниження продуктивності стада, а також зменшення поширення інфекції.

«Важливо розробити програми з контролю таерадикації вірусу H9, – зауважив він. – Будь-яке замовчування чи бездіяльність щодо поширення H9 в Україні може призвести до неконтрольованої епізоотичної ситуації та значних збитків господарств відповідно, як це було колись на птахофабриках країн Близького Сходу на початку появи там грипу птиці у 1990-х роках».

Раніше ми писали про наявні варіанти вакцин від грипу птиці.

Довідка

Вірус грипу птиці Н9 має Північноамериканський та Євроазійський типи, підтипи G1, Y280, Корейський (Y439). Серед них нині найпоширеніший G1.