Одночасне збирання та пакування винограду ефективніше, ніж роздільне
Поєднання збирання винограду з його пакуванням економить ресурси робочої сили, збільшує вихід продукції, проте потребує кваліфікованих працівників.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» зазначає В’ячеслав Іванченко, член-кореспондент НААН України, доктор сільськогосподарських наук, співробітник Академії біоресурсів та природокористування КФУ.
«У Криму повсюдно застосовують пакування винограду під час збирання. Суміщення збирання із сортуванням і пакуванням виключає перевезення до сортувального пункту, навантаження, розвантаження і додатковий контакт із руками укладальників. У порівнянні із загальноприйнятим методом, це збільшує на 22–28% вихід стандартної продукції, дає значну грошову економію та зниження витрат робочої сили. Такий спосіб пакування вимагає високої кваліфікації збирачів», – зазначив він.
Нагадаємо, кращу лежкість має виноград, що вирощений на схилах південної експозиції з легким водо- та повітропроникними ґрунтами без зрошення.