При вирощуванні лохини варто ретельно врахувати витрати, – фермерка
Перенасичення ринку лохини призведе до подальшого падіння ціни та загострення питання собівартості, у тому числі й підтримки кислотності ґрунтів.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповіла Юлія Ворощук, співзасновниця компанії «Органік Експерт», яке у Яготинському районі Київської області вирощує органічні овочі та ягоди.
Господарство планує висаджувати малину, смородину, порічку та фундук. Проте тут не планують закладати плантацію лохини.
«Щодо лохини, то, по-перше, я давно в цьому бізнесі, і можу упевнено сказати, що лохини в Україні висаджено вже більше, ніж достатньо, – пояснила Юлія Ворощук. – А по-друге, лохину треба вирощувати в тому районі, де вона природно росте, наприклад у Поліссі, де є кислий ґрунт. Щоб лохина росла у Київській області, там де ми ведемо господарство, треба вкласти дуже багато коштів у підготовку ґрунту та підтримувати його. Це не корелюється із загальними витратами, тому що ціна на лохину вже не буде такою, як п’ять років тому, і надалі вона буде падати — ринок перенасичений».
Читайте також: Повне коригування ґрунтів під лохину буде невиправданим