Агрономія

Строки та способи збирання озимої пшениці істотно впливають на якість зерна

Строки та способи збирання озимої пшениці істотно впливають на якість зерна

Серед багатьох чинників, що впливають на якість зерна пшениці озимої, важливе значення мають строки та способи збирання. Дослідження свідчать, що найкращим строком збирання цінних і сильних сортів є повна стиглість зерна прямим комбайнуванням, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Як виняток допускається і роздільний спосіб збирання в середині – наприкінці воскової стиглості зерна за вологості не більшої ніж 30%. За збирання пшениці з вологістю зерна понад 35% якість його знижується: маса 1000 зерен – на 2-5 г, натура зерна – на 25-50 г, уміст білка в зерні – на 0,8-1,5%, клейковини – на 2-4%, порівнюючи з показниками зерна, зібраного в повну стиглість.

Перестоювання на корені, а також тривале перебування у валках істотно збільшує осипання зерна і погіршує його якість як через процеси стікання, так і внаслідок вилуговування й зниження склоподібності під впливом дощів і рос.

Затяжне збирання врожаю збільшує пошкодження зерна клопом-черепашкою. Якщо пшеницю озиму збирають у дощовиту погоду, підвищується інтенсивність дихання зерна, на колосках і на поверхні зернівок розвивається патогенна мікофлора. Це призводить до біологічних втрат врожаю та зниження низки показників якості: натури зерна, його маси, склоподібності, вмісту білка та клейковини.

Отже, на посівах сортів пшениці озимої, які швидко осипаються та втрачають якість зерна в разі перестоювання, слід проводити жнива в максимально обмежені строки, особливо на площах, де за попередніми визначеннями очікується врожай зерна з підвищеним умістом білка та клейковини.

Раніше повідомлялося, які ще чинники найбільше впливають на якість зерна пшениці. Зокрема, листкове піживлення озимої пшениці покращує якість зерна.