Як рання десикація соняшнику допомагає у вирощуванні озимої пшениці, – досвід
У господарстві «Володимирівське» на Кіровоградщині здійснюють ранню дескацію соняшнику для того, щоб якомога раніше посіяти озиму пшеницю. Це дає кращий результат у вирощуванні зернової.
Про це розповів Анатолій Григорчук, співвласник ТОВ «Володимирівське» в ході Всеукраїнського практичного форуму «ДЕНЬ АГРОНОМА. Виростити без міндобрив: реально чи ні?», інформує AgroTimes.
«Коли ми маємо побуріння тильної сторони корзинки соняшнику, можна робити десикацію. Фактично за вологості 30% ми отримуємо фізіологічну стиглість соняшнику. Рослинам лишилося тільки досохнути, щоб їх можна було зібрати. Тому рання десикація соняшнику дає змогу посіяти пшеницю в більш ранні терміни», – зазначив аграрій.
За його словами, у зоні їхнього господарювання пшениці нині дуже мало. Її сіють здебільшого для того, щоб розрахуватися із власниками землі за оренду.
«Ми залишили в сівозміні пшеницю. У нас вона займає одне поле. З 2020 року, маючи низькі запаси продуктивної вологи, ми збільшили її площі посівів у 1,5 раза», – додав Анатолій Григорчук.
В цілому в господарстві мають таку сівозміну: пшениця озима – ріпак озимий/кукурудза – кукурудза – соняшник. Перспективною для своєї зони господарювання культурою вважають також горох та озимий ячмінь.
Раніше фермер назвав п’ять чинників підвищення біологічної активності ґрунту.