Свинокомплекс «Глушки» змінив генетику після перезапуску виробництва
Агрофірма «Глушки» (Київська область) змінила генетику свиней на РІС, коли перезапустила виробництво після спалаху АЧС.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів директор агрофірми «Глушки» Євгеній Бондарчук.
«Генетика якісна, але щоб повністю розкрити її потенціал, потрібен не один рік серйозної роботи, – зауважив він. – Однак уже тепер бачимо, що потенціал дуже добрий: у середньому отримуємо від свиноматки 14 новонароджених поросят вагою 1-1,2 кг».
Поросят відлучають у 28 днів із мінімальною вагою 7 кг. Реалізують свиней вагою 110 кг.
«Оскільки комплекс запущено в роботу не так давно, він вільний від патогенів, тож належного санітарного стану дотримуватися нескладно, але все одно треба бути пильними, – зазначив Євгеній Бондарчук. – Після запуску ферми ми повністю оновили заходи біобезпеки, покращили умови утримання свиней – насамперед світло, клімат, попрацювали в маточнику. Загалом створили комфортніші умови для тварин».
«Глушки» планують повністю сформувати стадо свиней за всіма віковими групами.
«Коли ремонтні свинки зроблять максимальну кількість опоросів, проаналізуємо кількість новонароджених поросят, прирости тощо, щоб зрозуміти перспективи свиноматок, – поділився керівник агрофірми. – Поголів’я однозначно не збільшуватимемо, адже наші приміщення розраховані на 500 свиноматок. Конкретніші плани можна будувати тільки після перемоги».
Нагадаємо, у 2020 році агрофірма «Глушки» зазнала спалаху АЧС.