Старіння інкубаційного яйця може проявлятися через 6-7 діб зберігання
За довготривалого зберігання яєць до інкубації в них відбувається низка незворотних морфологічних, фізико-хімічних та біохімічних змін – так зване старіння яєць.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Такі негативні зміни можуть проявлятися після 6-7 діб зберігання. Проте за несприятливих умов (порушення температурно-вологісних параметрів) старіння може розпочатися значно раніше.
За зберігання яйце поступово втрачає свою захисну оболонку – кутикулярний шар. Шкаралупа набуває блискучого вигляду, мікротріщини та мармуровість стають добре видними. Овоскопування демонструє збільшення повітряної камери. При цьому вона може переміщуватись з тупого кінця по всій поверхні яйця – так звана блукаюча камера.
Нестійкість яєць до зберігання обумовлена контрастністю хімічного складу їхнього внутрішнього середовища, що, своєю чергою, провокує біохімічний розпад. Цьому сприяє і проникність шкаралупи для різних газів, вологи, мікроорганізмів, тобто не повна ізоляція білка та жовтка від зовнішнього середовища. Тому у результаті хімічних, колоїдальних та фізичних змін з часом яйце старіє, а потім і зовсім псується.
За тривалого зберігання інкубаційного яйця розпадаються протеїни, жири, знижується активність вітамінів, збільшується кількість аміаку. За таких обставин яйце стає легко проникним для мікроорганізмів і, отже, втрачає виводимість.
Раніше повідомлялося, як подовжити термін зберігання інкубаційних перепелиних яєць.