Агрономія

Озимі наразі повторно мають пройти загартування

Озимі наразі повторно мають пройти загартування

У період з 29 грудня до 4 січня на Львівщині, як і на більшості територій України, утримувалася аномально тепла погода. Середньодобові температури повітря перебували в межах 3,7‒9,5 °С і на 6‒13,9 °С перевищували норму. Максимальна температура повітря піднімалася до 14,6 °С, мінімальна ‒ не опускалася нижче 0,9 °С. Опадів у цей період не було. Озимі наразі перебувають у задовільному стані.

Про це інформують в Інституті сільського господарства Карпатського регіону НААН.

«Все частіше спостерігаємо теплову аномалію саме в зимовий період. За останні десять років середньодобові температури повітря зимових місяців мали плюсові значення в 2014‒15 та 2019‒20 рр.; мінусові ‒ у 2012‒13 та 2016‒17 рр.; в інші зими спостерігали як мінусові, так і плюсові середньомісячні температури. Цієї зими плюсові температури відзначені з 22 грудня», ‒ зазначають в інституті.

Відлиги, які тривають більше, ніж 5 діб поспіль зумовлюють порушення зимового спокою, а з 30 грудня середньодобові температури повітря стали вищими за біологічний мінімум (5 °С), отже озимина тимчасово відновила ростові процеси. Однак, з 4 січня вже відзначається деяке зниження температурного режиму (вночі та вранці ‒ до 0 °С). Озимі повторно мають пройти загартування і, як відомо, друга його фаза відбувається за зміни температур від плюсових до -2-5 °С і триває вже в замерзлих рослинах. Для проходження цієї фази достатньо декілька днів. Чи будуть такі ідеальні умови для цього процесу, спрогнозувати важко.

Мінливі температурні умови, затяжні відлиги, відновлення ростових процесів у ході перезимівлі ‒ все це призводить до зменшення вмісту розчинних цукрів у вузлах кущіння озимих зернових, зниження їх зимостійкості. Тому має бути постійний моніторинг посівів озимих, оскільки потенційні ризики за змін метеоумов є доволі високими.

Нагадаємо, кілька температурних рекордів зафіксували в Україні в новому році. Було також названо причини таких температурних рекордів січня.