Тваринництво

Цьогорічна тенденція на ринку свинини – регіональна розбіжність цін

Втрата вагомої частини операторів ринку свинини цього року, а отже, пропозиції, позначилася на ціновій ситуації. Найперше – з формуванням регіональних ринків свинини.

На цьому наголосила керівниця аналітичного відділу асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська.

«Коли спостерігаємо істотну розбіжність у цінах закупівлі залежно від регіону, до якого відноситься той чи інший оператор, – пояснила вона. – Часом, звичайно, є певне зближення ціни закупівлі з середньою загальнонаціональною. Та розбіжність у цінах між регіонами може складати 2-3 грн. Подекуди «вилка» між сходом і заходом сягала близько 5 грн, що досить істотно викривляло цінову ситуацію на всьому ринку свинини».

За словами Олександри Бондарської, основною передумовою таких обставин стали насамперед суттєві зміни у розподілі сил на ринку, оскільки частина операторів вирішила вийти з ринку через серйозні ризики.

«Це підприємства, які зазнали безпосередніх втрат через війну або були на територіях, охоплених бойовими діями», – уточнила вона.

До того ж істотно змінювався попит в окремих регіонах через міграцію населення, коливання попиту з боку переробників.

«Сформувалися певні центри споживання і формування ціни: на Західній Україні (переважно на Львівщині), в Центральній Україні (Київщина), на сході – Дніпропетровщина, Харківщина та на півдні – Одещина і Миколаївщина», – зазначила Олександра Бондарська.

Як повідомлялося, перед Новим роком живець свиней подорожчав до 70,15 грн/кг.

Нагадаємо, наразі свинина – на третьому місці серед доступних видів м’яса.