Рум’янець яблук залежить як мінімум від 7 факторів
Рум’янець яблук залежить від генетики сорту, вибору підщепи, поділу клітин та кількості світла, температури, живлення азотом і застосування хімічних препаратів.
Про це в своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» повідомляє Казимир Томала, доктор сільськогосподарських наук, професор Варшавського університету сільського господарства (Польща).
Дослідник зазначає, що забарвленість є одним з основних критеріїв якості яблук – червоне з інтенсивним рум’янцем яблуко купують охочіше, ніж слабо забарвлене. Плоди не всіх сортів яблук утворюють розлогий рум’янець, наприклад Голден Делішес чи Мутсу.
«Так стається через те, що колір плодів є генетичною характеристикою сорту, – пояснив він. – Інтенсивність рум’янцю залежить від великої кількості чинників. Колір шкірки яблука є результатом мішанини різних барвників. Основу жовто-зеленого забарвлення, або основний колір шкірки, утворюють хлорофіл й каротиноїди, барвники пластидів. Натомість червоний колір є ефектом антоціанів і флавонідів, які містяться у вакуолях клітин шкірки плоду. У творенні рум’янцю шкірки найважливіші антоціани. Їх синтез зумовлений генетично, лише для перебігу процесу мають бути створені певні умови. Антоціани взаємодіють із флавоноловими барвниками і активізують синю барву. У саду синтез антоціанів уперше проявляється у фазі зав’язей і пізніше, під час дозрівання плодів».
Професор зазначає, що синтез антоціанів є багатоетапним процесом, він починається від прекурсора (попередника) фенилоаміну (основний субстрат сполук, що виникають унаслідок трансформації цукрів), його кінцеві продукти, такі як глікозиди ціанідину, від котрих походять усі антоціани яблук. У їх синтезі беруть участь різні ензими, що доводить, що цей процес є доволі складним.
«Біосинтез антоціанів у яблуках залежить від великої кількості чинників. Дуже важливою є регуляція росту, – наголошує він. – Відомо, що ріст яблук триває 3–6 місяців. У цей час вирізняються два піки виробництва антоціанів. Перший — у період інтенсивних поділів клітин, що починаючи від часу повного цвітіння триває близько 30 днів, і другий — під час дозрівання яблук. Велике значення в біосинтезі має також вплив умов вирощування, особливо світла. Крім світла важливими є температура й такі агрозаходи, як живлення азотом і застосування хімічних препаратів, а також відповідний вибір підщепи».
Читайте також: Помірне обрізування покращує забарвлення яблук