Вітчизняні сорти за екстремальних умов продуктивніші за іноземні, - досвід
За екстремальних умов вітчизняні сорти сільгоспкультур показують себе краще, при цьому не поступаючись урожайністю іноземним. У цьому на власному досвіді переконалися в ТОВ «Агрофірма «Колос»», пише журнал The Ukrainian Farmer.
«У Державному реєстрі сортів рослин, придатних до поширення в Україні, зареєстровано багато сортів вітчизняної та європейської селекції. Багато господарств нині вирощують європейські сорти, вони інтенсивніші, але менш стійкі до посушливих умов, що складаються останнім часом в Україні, слабо витримують морози. Натомість вітчизняні сорти районовані, виведено з використанням донорів стійкості проти збудників хвороб, морозостійкі, посухостійкі, що особливо важливо для Півдня України. Вони краще витримують весняні заморозки», – зазначив заступник директора з наукової роботи ТОВ «Агрофірма «Колос», кандидат сільськогосподарських наук Володимир Багатченко.
За його словами, в агрофірмі в основному вирощують на насіння власні сорти озимої пшениці – усього їх зареєстровано дев’ять, різних груп стиглості інтенсивного та екстенсивного типів.
Нагадаємо, в «Агрофірмі «Колос»» на вибір сортів пшениці впливає попередник.