Україна просить Європу підтримати тваринницьку галузь за трьома напрямами
Для сталого розвитку галузі тваринництва Україна потребує сьогодні допомоги за трьома напрямами: системи резервного електропостачання, розвиток біометанової галузі та простежуваність червоного м’яса.
На цьому наголосила заступниця директора департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Олена Дадус на міжнародній конференції в рамках виставки EuroTier 2022, яка з 15 по 18 листопада триває у Ганновері (Німеччина).
Так, потреба у дизельних генераторах наразі становить 1133 штуки (59,6 млн євро), уточнила вона.
«Ми просимо, якщо це можливо, у рамках технічної допомоги забезпечити постачання генераторів різної потужності або акумуляторів. Адже у тваринництві критично важлива щоденна стабільна подача світла, води, аби забезпечити належний догляд за худобою і птицею», – підкреслила Олена Дадус.
Потреба галузі тваринництва у природному газі на осінньо-зимовий сезон 2022/23 років – 128 млн м3. Зокрема, для птахівництва – 93,5 млн м3, свинарства – 30 млн м3, скотарства – 4,7 млн м3.
«Виробництво біометану, серед іншого, забезпечить пряме заміщення природного газу для тваринницьких підприємств і скорочення потреб імпорту, екологічність, що є основою для сталого розвитку галузі», – наголосила Олена Дадус.
За її словами, в Україні вже на законодавчому рівні ухвалено можливість інтегрування біогазу в газові системи. Мінагрополітики спільно з Міністерством енергетики працює над регламентом по біогазу.
«До того ж 2 вітчизняних підприємства готові експортувати біогаз до країн ЄС і вже подали заявки на сертифікацію. Наразі тривають перемовини з європейськими партнерами, які готові купувати цей біогаз», – зазначила представниця Мінагрополітики.
Україна 4 роки працювала над тим, аби забезпечити вимоги простежуваності червоного м’яса на певний перелік хвороб. Нині ж бюджетом України не передбачено видатків на моніторинг і дослідження у цій сфері, зауважила Олена Дадус.
«При цьому мінімальний термін моніторингу – 6 років. Тому аби забезпечити безперервність процесу, ми просимо європейську спільноту профінансувати цей напрям. Імплементована система простежуваності червоного м’яса спрацює на перспективу», – наголосила вона.
Як повідомлялося, харчові продукти тваринного походження маркуватимуть ідентифікаційною позначкою.