Як смак корму впливає на його споживання птицею
Шкода від поганого поїдання корму птицею величезна: різко зменшується конверсія корму, зростають обсяги поживних речовин на одиницю продукції, витрати на годівлю зростають на 12-25%, пише журнал «Наше птахівництво».
Виробники забирають тваринні корми з раціону підрощеного молодняку й дорослих курей, аби максимально скоротити витрати й унеможливити бактеріальне зараження. Замість цього застосовують смакоароматичні стимулятори.
Додавання жиру дозволяє уникнути поганого гранулометричного складу. Дисбаланс амінокислот знижує обсяг споживаного птицею корму навіть за інших ідеальних умов. Швидко відновити поїдання корму після усунення незбалансованості кислот неможливо, ще 2-3 тижні добове споживання корму відставатиме від норми.
Підвищена кислотність корму або його токсичність виникають через захоплення підкислювачами, а також за недоброякісних кормів, що гублять нормальну мікрофлору шлунково-кишкового тракту птиці.
Поступове накопичення в організмі токсичних продуктів знижує поїдання корму птицею. Дуже часто причина відхилення від запланованого набору ваги криється у кормі низької якості, неправильному щодобовому нормуванні білків, жирів і вуглеводів, некоректному графіку годівлі.
Ще одна поширена проблема, пов’язана з годівлею, – труднощі переходу з престартового комбікорму на стартовий. Якщо під час заміни корму пташенята перестають їсти, то слід змішати новий корм зі старим із переважанням останнього. Поступово кількість нового корму збільшують, забезпечуючи плавний перехід на потрібний раціон.
Профілактичний ефект щодо зниження поїдання корму птицею дають і смакові добавки та пробіотики.
Нагадаємо, висока температура і больові відчуття відбивають апетит у птиці.