Агрономія

Як рівень кислотності ґрунту впливає на врожайність різних культур

Як рівень кислотності ґрунту впливає на врожайність різних культур

Підвищена кислотність ґрунту різко позначається на врожайності сільгоспкультур. На кислих ґрунтах також погіршується якість продукції рослинництва: на 0,5-1% знижується вміст сирого протеїну в зерні, на 0,5-2,2% – крохмалю в бульбах картоплі, на 0,7-1% – цукру в коренеплодах цукрових буряків, на 10-15% – вихід перетравного протеїну в кормових культурах, пише журнал The Ukrainian Farmer.

«Характерною особливістю кислих ґрунтів є пригнічення мікробіологічної активності в кореневмісному шарі, накопичення шкідливих для рослин рухомих форм алюмінію, заліза й марганцю, погіршення фізичних параметрів, недостатній поживний режим», – ідеться в статті «Коли земля потребує вапна».  

Рослини, що ростуть на підкислених ґрунтах, більше уражаються хворобами, водночас у плоди – зерно, овочі тощо — більше потрапляє радіонуклідів, важких металів, нітратів.

Через пригнічувальну дію на кореневу систему вільного алюмінію знижується посухо стійкість і зимостійкість озимих культур.

На кислих ґрунтах збільшується специфічна засміченість полів, оскільки більшість бур’янів витримують кисле сере довище.

Нагадаємо, вапнування грунту окуповується в перший рік.