Овочі-Ягоди-Сад

Дрібні виробники яблук неконкурентні при продажі гуртом, – фермерка

<strong>Дрібні виробники яблук неконкурентні при продажі гуртом, – фермерка</strong>

Дрібні виробники яблук не можуть конкурувати з крупними компаніями при продажі продукції гуртом або експорті.

Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповіла Віталіна Семерог, співвласниця ФГ «Валентина», що у Святошинському районі на Київщині.

«Спочатку ми продавали яблука на свіжому ринку, через палатку, їздили по міських базарах, намагалися конкурувати ціною, – розповіла фермерка. –  Згодом вирішили створити власну точку продажу — магазин, куди люди могли б приїжджати цілий рік. Та все через нього продати неможливо, тому ми збували товар через гуртовиків. Але з ними теж є проблеми, у кожного були свої вимоги. Ми неконкурентні з великим виробниками».

Господарство продає у свіжому вигляді лише 30−40% яблука – перший сорт. Решта переробляється на сік.

«У нас інтегрована система захисту, яка дає змогу отримувати майже екологічне яблуко. Ми не перегодовуємо сад добривами, не даємо надмірно вологи тощо. Десять оброблень хімічним препаратом та десять раз позакореневе підживлення. Захист даємо мінімальний, щоб яблуко мало смак і зберігалося. Закінчуємо хімічні обробки у ліпні, а за місяць до збирання жодного обприскування не проводимо. Вся наша родина споживає ті самі яблука, які ми вирощуємо для споживача», – пояснила Віталіна Семерог.

Читайте також: Чому на Київщині фермери стають у чергу на переробку яблук