Агрономія

У посівах цукрових буряків на Вінниччині виявлена хвостова гниль

Осередково у господарствах Вінницької області 0,5% рослин цукрових буряків уражено хвостовою гниллю, що в подальшому негативно впливатиме на урожайність та якість цукросировини.

Про це йдеться у звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.

У всіх бурякосійних областях 2-12% рослин цукрових буряків уражено фомозом, церкоспорозом. Виникнення епіфітотії плямистостей, зокрема, церкоспорозу, можливе за сприятливих погодних умов липня-серпня (денні температури 20-25°С, нічні не нижче 15°, жаркі дні чергуються з невеликими дощами або з випаданням рясних рос), а за сухої жаркої погоди можливий інтенсивний розвиток борошнистої роси.

Крім того, у всіх бурякосійних областях у посівах цукрових буряків триває розвиток та живлення бурякової листкової попелиці, якою заселено 2-8, максимум 22% рослин у господарствах Черкаської області.

Подекуди на 2-5% рослин відмічається шкідливість літньої генераціїличинок мінуючих молі та мухи. Осередково шкодять гусениці підгризаючих та листогризучих совок. Триває живлення личинок амарантового стеблоїда (Полтавська обл.).

Нагадаємо, прибутковість цукрового буряку цього року буде чи найвищою серед можливих альтернатив. Як повідомлялося, в умовах воєнного часу цукровий буряк набуває економічної доцільності для аграріїв.