Агрономія

Найбільші втрати урожайності ріпаку — до мінус 55% — спричиняють прихованохоботники

Зберегти врожай

Зберегти врожай

Площі посіву ріпаку напряму залежать від погодних умов під час посівної. Так, під урожай 2022 року засіяно понад 1 млн гектарів, що на 150 тис. гектарів більше, ніж попереднього року. Стабільний попит, ціна та можливість отримання ранніх грошей роблять цю культуру доволі привабливою та рентабельною  

Безумовно, після відновлення вегетації на ріпаку будуть проявлятися пошкодження хворобами й шкідниками. В Україні на посівах ріпаку озимого налічується близько 50 видів шкідників. Але все ж найбільші втрати урожайності — до мінус 55% — спричиняють прихованохоботники. Ця група комах має голову видозмінену й головотрубку (витягнуту в довгий тонкий хоботок), який прихований переважно між вертлюгами передніх ніг і малопомітний. Звідси й пішла їхня назва. 

Взагалі рослинам родини хрестоцвіті можуть спорадично шкодити більше як 10 видів прихованохоботників. Один із видів — капустяний стебловий прихованохоботник може заселяти посіви ріпаку також і восени. У другій половині жовтня самиці шкідника відкладають яйця в пазухи молодих листків, з яких і розвиваються личинки. Інші види відроджуються ранньої весни й через неправильний моніторинг і невчасне застосування інсектицидів у кінці березня личинки вже розвиваються в стеблах, звідки їх неможливо дістати жодним інсектицидом. Серед стеблових прихованохоботників після відновлення вегетації найбільшої шкоди рослинам ріпаку завдають три види: хрестоцвітий прихованохоботник — Ceutorhynchus picitarsis Gyll., великий ріпаковий прихованохоботник — C. napi Gyll. і капустяний стебловий прихованохоботник — C. quadridens Panz

Для правильного планування захисних заходів потрібно розуміти біологію шкідників. 

Великий ріпаковий прихованохоботник

Прихованохоботники зимують на окраїнах полів, лісосмугах під рослинними рештками. Вони не відроджуються на посівах ріпаку, а саме мігрують на ріпакові поля. Ось чому найкращим методом їх моніторингу є застосування жовтих чашок-пасток, які розміщують, в першу чергу, та підіймаються мірою збільшення висоти рослин на краях поля, звідки і починається заселення. Потрібен щоденний моніторинг за допомогою пасток, а за досягнення більше ніж 10 жуків у пастці протягом 3 днів потрібно розпочати обприскування посівів. Весняна реактивація імаго прихованохоботників відбувається, як правило, в кінці березня з незначним відхиленням. Біологічні особливості різних видів прихованохоботників досить подібні, а відтак, тривалість яйцекладки, поява личинок, лялечок й імаго практично збігається, а різниця між деякими стадіями їх розвитку становить усього кілька днів. Найпершим вилітає хрестоцвітий прихованохоботник (Ceutorhynchus picitarsis) — може вилітати уже за +4…+6 °С першим серед прихованохоботників, можливо, ще під час лютнево-березневих вікон. Основне завдання — визначити початок льоту, що дозволить запобігти відкладанню яєць у стебла. Тільки вчасне оброблення ефективним інсектицидом дозволяє запобігти шкідливість личинок прихованохоботників. У разі несвоєчасного оброблення прихованохоботники вигризають дрібні виразки на стеблах і на товстих листкових прожилках, що призводить до загибелі пошкоджених тканин органів рослин. Пошкоджені рослини дозрівають на 10–15 днів раніше, ніж здорові, стручки в них недорозвинені, насіння дрібне. Засохлі стебла легко ламаються біля кореневої шийки, насіння передчасно осипається. Рослини часто загнивають, тому що мікроорганізми проникають у пошкоджену тканину. Початок масового льоту зазвичай розпочинається в останні дні березня й триває від 11 до 15 днів. Період відкладання яєць самицями коливається від 8 до 12 днів і фактично завжди збігається з фазою бутонізації. 

Ефективність дії інсектицидів проти прихованохоботників на ріпаку озимому, 2019 рік

Тривалий час препарати на основі д. р. хлорпірифос були лідерами серед інсектицидів, і застосували їх майже на кожному гектарі ріпаку. Але сьогодні Європа заборонила його для використання й поступово відповідно до Європейських норм приводиться й українське законодавство в галузі захисту рослин і використання пестицидів. Звісно, аграрії шукають альтернативи, які б не поступалися за рівнем ефективності препаратам на основі хлорпіоифосу. 

Компанія FMC на ринку України має один із найбільших інсектицидних портфелів серед компаній-оригінаторів — виробників ЗЗР. Тому аграрії сміливо можуть впоратися зі згаданими вище викликами й застосовувати для захисту ріпаку інсектициди на основі інших діючих речовин. 

Для контролю прихованохоботників компанія FMC пропонує високоефективний інсектицид Данадим® Мікс (диметоат — 400 г/л та гамма-цигалотрин 4 г/л). Норма використання — 1 л/га. Препарат має контактні, системні та фумігаційні властивості. Диметоат — єдина фосфорорганічна сполука, що має яскраво виражені системні властивості, акропетальний рух і трансламінарний перерозподіл у рослині. Данадим® Мікс контролює широкий спектр різних видів гризучих, мінуючих і сисних комах. Забезпечує швидку й тривалу дію в близьких до біологічного нуля температур. Друга діюча речовина у складі Данадим® Мікс — гамма-цигалотрин, відомий за препаратом Вантекс® — найактивніший піретроїд останнього покоління, що значно підсилює контактну дію. Та і його вміст у гектарній нормі Данадим® Мікс майже повністю відповідає гектарній нормі препарату Вантекс®. 

Увага! Компанія FMC не рекомендує застосовувати Данадим® Мікс у бакових сумішах із сульфонілсечовинами та препаратами на основі міді та сірки. 

Ефективність Данадим® Мікс підтверджена як багаторічним практичним досвідом застосування, так і за результатами дослідів. У таблиці подано результати дослідів, що закладали в Західній Україні (Львівська обл.). У локації, де проводили дослідження, ріпаковий стебловий прихованохоботник — Ceuthorhynchus napi домінував над хрестоцвітим — Ceuthorhynchus picitarsis

Личинка стеблового прихованохоботника та сам стебловий прихованохоботник

Очевидно, що застосування Данадим® Мікс проти прихованохоботників забезпечило тотожну ефективність, як порівняти з препаратом на основі хлорпірифосу. Рівень збереженого врожаю за застосування Данадим® Мікс, становив 0,63 т/га проти 0,61 т/га за застосування еталону. 

Отже, препарати від компанії FMC надійно захищають посіви ріпаку озимого від комплексу шкідливих організмів. Завдяки Данадим® Мікс здорові рослини забезпечать отримання максимального врожаю та прибутку, що і є кінцевою метою вирощування ріпаку!   

Володимир Салієнко, менеджер з питань захисту польових культур FMC Україна

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ