Механізація збільшить рентабельність часниківництва та виноградарства 35-55%
Група виробників часнику та винограду – Захаренків та Березіних із Запорізької області планують збільшити рентабельність виробництва на 35-55% за рахунок механізації.
Про це повідомляють в Українському проєкті бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).
Виробники торік отримали грант та ридбали цілий арсенал техніки для саджання, обробки та доробки часнику. Калібратор для зубків, сіялку, роторну борону, мульчер. а також спліт-систему для охолодження плодоовочевої продукції.
«Зростання конкуренції на ринку, зменшення рентабельності до 20-40% змусило нас думати про зменшення виробничих витрат, підвищення якості врожайності, про перспективні канали збуту та можливості утримання клієнтів – каже Іван Захаренко, автор сорту часнику Любаша та виробник часнику та винограду. – Щоб бути конкурентоздатними, краще триматись разом. Група виробників сумісно закуповує витратні матеріали, засоби виробництва, вирощує за однією технологічною картою та разом формує товарні партії».
Механізація господарства покращить бізнес-процеси і, як наслідок, збільшить рентабельність виробництва на 35-55%. Господарство планує у новому сезоні зменшити витрати часу на виробничий процес не менше, ніж на 30%, та фінансові витрати на 20%. За підрахунками агровиробників на 10% підвищиться кількість часнику першого ґатунку, знизиться застосування гербіцидів.
Читайте також: Після китайського нового року часник може подешевшати