Найважливішим у зберіганні кісточкових є дотримання оптимальної температури
На економічну ефективність підприємства, що вирощує кісточкові культури, значною мірою впливають умови збирання врожаю та зберігання плодів.
Про це під час Міжнародного практичного форуму «Інтенсивний сад» розповів консультант з кісточкових культур Дорадницького центру з питань вирощування фруктів у Рейнпфальці (Німеччина) Петер Хельсендеген.
На продуктивність збирання врожаю впливають:
- густота плодоносіння,
- розмір плодів,
- сорт,
- техніка і спосіб збору,
- транспортування до станції зважування,
- висота/форма дерева (каретка, драбина, робоча платформа).
«Зі збиранням черешні та сливи часто виникають труднощі через висоту дерев. Утім, для зберігання якості врожаю потрібно зривати плоди якомога ближче до гілок. Добре збирати одразу в контейнери, що надходять на ринок. Для цього потрібно використовувати спеціальні робочі платформи. Можна також застосувати різні машини для збору врожаю. Та в обох випадках (ручне та механізоване збирання) важливою є бережлива робота з плодами», – відзначає фахівець.
Збирати кісточкові потрібно за температури не вище 26°C. Транспортувати ягоди варто не пізніше, як через 2 год. Небажано тримати зібраний врожай довго на сонці (його можна накрити світловідбиваючою фольгою).
«Після доставки врожаю у сховище, важливим є його швидке охолодження. Дотримання оптимальних температур – це, на мою думку, найважливіша умова якісного зберігання. Для невідкладного сортування температура має становити 5°C, для зберігання – 1-2°C. Велику роль відіграє вологість повітря. Вона впливає на збереження соковитості плоду. І важливо також контролювати рівень СО2 у повітрі», – додає Петер Хельсендеген.
Раніше ми повідомляли, нічний збір черешні зберігає її якість та менше виснажує збирачів.