Техніка

Установка «Полі-Т» утворює аерозоль за допомогою детонації

Установка «Полі-Т» утворює аерозоль за допомогою детонації
Використання установки "Полі-Т" в якості обприскувача

Спеціалісти Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» розробили багатофункціональну установку «Полі-Т», яка утворює дрібнодисперсний аерозоль за допомогою детонації. Цей апарат також захищати сад від заморозків та птахів.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».

«Звичайні садові оприскувачі створюють високодисперсний аерозоль з розміром крапель близько 100−300 мікрон, в якому невеликий відсоток є дрібнодисперсним. Тому такі оприскувачі потребують надмірної витрати спеціального розчину для оброблення саду, а розподіл спеціальної речовини не є рівномірним на рослинній поверхні. Також велика частка аерозолю дуже швидко осідає на земну поверхню, чим зумовлює низьку ефективність використання розчину», – зазначають в статті Костянтин Коритченко та Олександр Яхимович, співробітники Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».  

На відміну від садових оприскувачів, дезінсекційна обробка саду установкою «Полі-Т» проводиться дрібнодисперсними аерозолями на водній або масляній основі. В розробленій установці подрібнення спеціального розчину відбувається продуктами детонації, які витікають із надзвуковою швидкістю 800−1000 м/с. Тому розмір крапель у аерозолі досягає 5−10 мікрон.

«Така аерозольна хмара повільніше осідає в повітрі, чим забезпечується рівномірніше оброблення крони дерев. У цьому разі доцільно застосовувати більш концентрований розчин спеціальної рідини. Застосовуючи установку, можна зменшити витрати як дезінсекційної речовини, так і носія-води на одиницю площі вашого саду у 2−3 рази», – зазначають учені

Читайте також: Учені вкривають дерева від заморозків теплою піною