Овочі-Ягоди-Сад

У Дніпрі заморожують ягоди за екологічною технологією

У Дніпрі заморожують ягоди за екологічною технологією

Дніпровське переробне підприємство «Джем ЛТД» встановило холодильники не з використанням шкідливого для довкілля фреону, а з більш безпечним  вуглекислим газом (СО2). Це інноваційна технологія, опанована лише на кількох українських підприємствах.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Холодильник площею 1200 м2 був побудований за допомогою програми проєкту USAID. Виконавцем монтажних робіт виступило ТОВ «Ралко технік» (Ralco Technic) та ТОВ «Центр Холод Юг». Компресори –– Bitzer, повітроохолоджувач, газкулер, десуперхітор –– Guntner, керуюча автоматика –– Danfoss», – йдеться у статті. 

Система охолодження із використанням вуглекислого газу обходиться підприємству на 40% дорожче, але вона є більш екологічною. Крім того, технологія дозволяє отримувати більш високу якість заморожування.

Три камери нового холодильника суміжні, розташовані анфіладою, тобто наступна йде за попередньою. Перша –– камера охолодження площею 40 м2, виконує функцію накопичувача врожаю. У ній працівники обстежують сировину, сортують, пересипають у ящики. У першій камері впродовж 3 годин температура ягід знижується з 25 до 2 °С. Наступна –– камера шокового заморожування –– 50 м2. Вона обладнана шокфростером підлогового типу. На вигляд це велика шафа заввишки 2,5 м і завширшки 4 м. Перед нею виставляють палети, на які «дихає» морозне повітря. За температури -35 °С через 2 години ягоди охолоджуються до -16 °С. Далі ягоди відправляють на тривале зберігання до камери-сховища площею 450 м2.

Читайте також: Заморожені ягоди закуповують значно дорожче